Eric Brasseur Home    |    Links    |    Contact    |   
   De radiovervuiling door FM-stralen
Een FM-radiostation is bijvoorbeeld Radio Nostalgie, VRT Radio 2, Joe FM, ClubFM... Die worden uitgezonden door zendmasten. Ik ben redelijk zeker geworden dat de radiovervuiling veroorzaakt door die FM-zendmasten veel ergere gevolgen heeft dan bijvoorbeeld de vervuiling veroorzaakt door GSM-zendmasten en waarschijnlijk schade aanbrengt aan een groot deel van de bevolking.

FM-zendmasten werden geïnstalleerd in het centrum van bijna alle steden. Hun zendvermogen is vaak 1.000 keren hoger dan dat van een GSM-zendmast, soms 1.000.000 keren hoger. In het centrum van Antwerpen bijvoorbeeld, zijn er meerdere zendmasten, waaronder één bovenop de Antwerp Tower met een vermogen van 22.000 Watts. Een GSM-zendmast zendt minder dan 10 Watts uit.


FM-zendmast in het
        centrum van Antwerpen

FM-zendmasten in het centrum van Antwerpen. Bron fmscan.org , kaart ©GoogleTot honderden meters rondom de zendmast zal het vermogen dat terechtkomt in de woningen, burelen of straten, een beetje lager of een beetje hoger zijn dan wat wettelijk toegelaten is. Tot enkele kilometers ver zal het miljarden keren hoger zijn dat wat nodig is voor de ontvangst door een radio.

Wat telt is nu niet het zendvermogen of het vermogen dat terechtkomt in een gegeven bewoonde plaats. Wat telt, is dat ik gemakkelijk personen gevonden heb die aan die FM-stralen lijden. Hoofdpijn, abnormale vermoeidheid, moeilijkheid om te denken... Ik zou deze tekst niet kunnen schrijven in een plaats waar er meer dan 0,03 Volts/meter heerst (piek meting). Na een half uur in een plaats waar er 1 V/m heerst, kan ik niet meer normaal spreken. De meeste personen die ernstige problemen hadden, zoals een student die de lessen niet kon volgen in sommige zalen, lijden vanaf 0,2 V/m. De wet laat rond de 10 V/m toe.

Ik schat dat misschien 10% van de bevolking ernstige problemen zal hebben indien ze blootgesteld wordt aan die hevige FM-stralen. Ik veronderstel dat bijna iedereen tenminste een beetje zal lijden, bijvoorbeeld door meer vermoeid te zijn, minder in staat om om te gaan met anderen... De sociale en economische gevolgen zijn dus ontzettend, zonder dat dat enige nut heeft. Men kan die masten gewoonweg een beetje verder plaatsen, betere masten gebruiken of radicaal een andere technologie gebruiken.

Experimenten hebben de gruwelijke gevolgen aangetoond van GSM-stralen op het brein van ratten. Vogels hebben ernstige problemen dichtbij GSM-zendmasten. De "golflengte" van GSM-stralen komt approximatief overeen met de lengte van het lichaam van ratten of vogels. De radiostralen die de aangepaste golflengte hebben om het lichaam van mensen optimaal te storen... zijn de FM-stralen.

Hoe zou zo'n situatie mogelijk kunnen zijn, in bijzonder in een geïndustrialiseerde democratie?

Heb ik dat probleem van FM-straling aan de overheid voorgelegd? Daar ben ik mee bezig sinds Juni 2009. Ministers, de parlementen, burgemeesters, senatoren, kranten, de televisie, universiteiten... noem maar op. Sommigen van de personen die een probleem hebben met de FM-stralen, hebben hun getuigenis op papier neergelegd en verzonden, evenzo mijn vriend die FM-installaties verkoopt.

Ik heb een gadget uitgevonden, de "slang", om te proberen te doen verstaan dat de FM-stralen overal zijn en met een enorm vermogen. Het ziet eruit als een gewone elektrische draad van 1,5 meters lang, met een kleine LED lampje aan een einde. De draad acteert als ontvangstantenne en de elektrische stroom dusdanig ontwikkeld in de draad wordt gebruikt om de LED te doen branden. In Luik kan een slang gaan branden tot 3 kilometers ver van de FM-zendmast in het centrum. Ik heb er bijna een honderdtal gemaakt, uitgegeven en toegevoegd aan mijn brieven.
De slang moet precies 1,5 m lang zijn om in resonantie te kunnen komen met de FM-stralen. Omdat, 1,5 m de helft van de golflengte van de FM-stralen is. Het probleem is dat een mensenlichaam ook rond de 1,5 m meet...


slang voor FM-stralen

Een "slang" met aan een uiteinde een LED lampje dat brandt dankzij de energie van de radiostralen (schema)


Sommige politici hebben gedaan wat ze konden, zoals mijn brieven doorsturen, raad geven of een andere politicus interpelleren. Maar telkens als het dossier bij de bevoegde personen terechtkwam, kreeg ik of een leeg antwoord, of geen enkel antwoord. Ik heb vaak hulp gekregen, van vrienden of voorbijgangers. Menselijk gezien is dit land boordevol goede wil maar het systeem dient het systeem en niet de bevolking. De directe en verborgen belastingen dienen om een boel geld op te stapelen, dat zal uitgedeeld worden aan een monsterachtige kroet van onbekwame personen, met als enige doeleinde de kroet te beschermen van de slachtoffers van de kroet. Het onderwijs dient om perfecte kroetelementen te selecteren en onder te voeden.

Wat ik precies vroeg is dat men mijn bevindingen naging. Ik heb genoeg vaststellingen opgestapeld om redelijk zeker te zijn dat er een gruwelijk volksgezondheidsprobleem is. Maar dat is niet genoeg om wetenschappelijk te kunnen beweren dat men die zendmasten onmiddellijk moet stilzetten. Ik heb dus ook aan grote ziekenhuizen, syndicaten, scholen en woningmaatschappijen geschreven om voor te stellen dat ze hun gegevens gebruiken om een statistiek te maken. Zijn er meer klachten van hevige hoofdpijn in woningen die meer waarschijnlijk fel bestraald worden? Verhuist men vaker van sommige woningen dan van anderen en zou het kunnen dat die woningen vaker gericht zijn naar een zendmast? Ik kreeg nooit een antwoord. Toen ik de toelating vroeg om zelf een statistiek te kunnen maken in een groot administratief gebouw dat naar een zendmast is gericht, kreeg ik nee als antwoord; "zoiets doet men niet!"

Onmiddellijk na de eerste statistiek die aantoonde dat mijn problemen in verhouding waren met de sterkte van de radiovervuiling in elke plaats, begon ik beschermingen te ontwerpen. Dat leverde dan weereens enkele bewijzen dat het niet zuiver psychologisch was. Sommige vaststellingen hadden geen of weinig wetenschappelijke waarde. Bijvoorbeeld, toen ik probeerde te slapen met mijn hoofd ingebakerd in aluminiumfolie (probeer dat niet bij u thuis). Het verschil, de volgende morgen, was enorm. Ik had veel beter geslaapt en was meer in staat te werken. Maat dat kon psychologisch zijn... Toen ik de kant van de zolder dat gericht is naar de felste FM-zendmast afschermde met enkele rollen aluminiumfolie, zei een buur dat het waarschijnlijk dankzij dat was, dat hij weer in staat geworden was werk te gaan zoeken. Een andere interessante vaststelling met die buur is dat hij zeer slecht slaapte in zijn kamer, uitgezonderd op een bepaalde plaats op de grond. Hij sliep veel beter op die plaats op de grond, zonder matras, dan om even waar anders in de kamer. Mijn meetapparaat liet toe vast te stellen dat op die plaats de vervuiling veruit het zwakste was, waarschijnlijk omdat er een schaduw was vanwege het metaal in het bed juist ernaast. Interessante toeval... Sindsdien slaapt hij in het sofa van zijn salon, salon die aan de andere kant van het gebouw gelegen is en verder van de zendmast. Mijn beste bewijs was met mijn tent. Ik had een eenpersoonstent gekocht en had het eerst omgehuld met overlevingsdekens. Nadien verving ik de overlevingsdekens met aluminiumfolie. Maar deze keer plaatste ik die bescherming alleen bovenop de tent; het vormde een halve schaal en het onderkant bleef open. Dat scheen mij een logische keuze, aangezien de vervuiling van de zijkanten en van bovenop kwam, weerkaatst door het dak. Ik was dan verrast een felle hoofdpijn te ontwikkelen, na een paar tientallen minuten in de tent. Dat heb ik nadien meerdere keren ondervonden, in vergelijkbare omstandigheden. Een uitleg kon ik gemakkelijk voorstellen: er ontwikkelt zich een concentratie van de radiostralen aan de rand van de halve schaal van aluminium. Maar was die uitleg wel correct? Dat heb ik nagekeken door een numerieke simulatie te schrijven van de Wetten van Maxwell. Het resultaat was uitstekend: er was inderdaad een concentratie van de straling. Het liet ook een andere vaststelling toe: namelijk dat de Poynting-vector van de straling draaiend is, wat ook kan uitleggen dat het meer schade kan aanbrengen.


tent omgehuld met overlivingsdekens om te
        beschermen tegen radiovervuiling

Tent omgehuld met overlevingsdekens (pas op: verstikkingsgevaar)numerieke simulatie van de Wetten van Maxwell

Radiogolven over een halve schaal van metaal met rechts een concentratie van de stralen (video)


De schade voor de bevolking is misschien nog erger dan wat ik heb kunnen vaststellen:
Vooraleer men de problemen van asbest of lood ernstig opnam, zijn tientallen jaren nodig geweest, zelfs een eeuw. Hoelang zal het nemen voor dit probleem van radiovervuiling, dat bijna iedereen zelf kan nagaan?


Meer uitleg, foto's en referenties:

www.ericbrasseur.org/electrosmog_wallonie.html

www.ericbrasseur.org/electrosmog_fm.htmlEric Brasseur  -  29 April 2013  tot  12 December 2016
www.000webhost.com